تاریخ عید فطر 1402 اعلام شد
عید فطر روز اول ماه شوال و پایان ماه رمضان است که در ایران یکی از اعیاد مذهبی مهم به شمار میرود.
به گزارش تجارتنیوز، عید فطر که یکی از مهمترین اعیاد مسلمانان است که در پایان ماه رمضان و در روز اول ماه شوال جشن گرفته میشود. در این روز روزه گرفتن بر مسلمانان حرام و پرداخت فطریه واجب است. در بیشتر کشورهای اسلامی این عید تعطیل رسمی است.
با توجه به اینکه در سال ۱۴۰۲ شروع اولین ماه رمضان مصادف با روز پنجشنبه ۳ فروردین بوده است، بنابراین تاریخ دقیق عید فطر امسال نیز به شرح زیر است:
تاریخ دقیق عید سعید فطر در تقویم شمسی سال ۱۴۰۲ مصادف با روز شنبه دوم اردیبهشت است.تاریخ دقیق عید سعید فطر در تقویم قمری سال ۱۴۴۴ برابر با روز شنبه اول شوال است.تاریخ دقیق عید سعید فطر (eid al fitr) در تقویم میلادی سال ۲۰۲۳ هم زمان با روز شنبه بیست و دوم آوریل است.
ماه رمضان یکی از ماههای قمری است و به دلیل اینکه تعداد روزهای سال قمری ۳۵۴ روز و تعداد روزهای سال شمسی ۳۶۵ روز و در سال کبیسه شمسی نیز ۳۶۶ روز است، در نتیجه تاریخ ماه رمضان و دیگر ماههای قمری در تقویم ایران ثابت نیست. با توجه به اختلاف تعداد روزهای سال قمری و شمسی، ماههای قمری به طور معمول در هر سال ۱۱ روز زودتر از تاریخ سال قبل در تقویم شمسی شروع میشوند. عدم ثبات این تاریخها باعث میشود که در هر سال یکی از ماههای قمری دو بار تکرار شود مانند سال ۱۴۰۲ که در آن دو تا ماه رمضان داریم.
با توجه به اینکه امسال ماه رمضان اول از سوم فروردین و ماه رمضان دوم از بیست و دوم اسفند شروع خواهد شد، در سال ۱۴۰۲ فقط یک عید فطر خواهیم داشت و عید فطر ماه رمضان دوم مصادف با ۲۳ فروردین سال ۱۴۰۳ خواهد بود. این اتفاق در سال ۱۴۰۴ رخ میدهد و در آن سال دو تا عید فطر خواهیم داشت.
عید فطر از مهمترین عیدهای مسلمانان است که در آخر ماه رمضان و با رؤیت هلال ماه شوال جشن گرفته میشود. مسلمانان پس از یک ماه روزه داری و عبادت و امتناع از گناه، در این روز اجر و پاداش خود را از خداوند طلب میکنند. در روایات، عید سعید فطر برای کسانی که نماز و روزه آنها در ماه رمضان پذیرفته شده، روز عید و پاداش معرفی شده است. در این روز بر مسلمانان روزه گرفتن حرام و پرداخت زکات فطره واجب است.
در ایران از سال ۱۳۹۰ با تصویب مجلس شورای اسلامی و تأیید شورای نگهبان تعطیلات عید فطر دو روز اعلام شد. این دو روز شامل روز عید فطر و فردای این روز است. در سال ۱۴۰۲ تعطیلات عید سعید فطر مصادف با روزهای شنبه و یکشنبه، دوم و سوم اردیبهشت خواهد بود.
نماز عید فطر نمازی دو رکعتی است که مسلمانان آن را در روز عید فطر به جماعت اقامه میکنند. وقت خواندن این نماز بعد از طلوع آفتاب تا ظهر عید فطر است. این نماز اذان و اقامه ندارد و خواندن دو خطبه پیش از اقامه نماز توسط امام جماعت سنت است. نمازگزار باید در رکعت اول این نماز بعد از خواندن سورههای حمد و توحید پنج مرتبه تکبیر بگوید و بعد از هر تکبیر نیز باید یک قنوت بخواند. بعد از قنوت پنجم باید دوباره تکبیر بگوید و پس از آن به رکوع برود و سپس دو سجده را به جا آورد. در رکعت دوم نماز عید فطر نیز باید چهار تکبیر و بعد از هر تکبیر یک قنوت خوانده شود. بعد از قنوت آخر دوباره تکبیر خوانده و در ادامه نیز رکوع و سجده به جا آورده شود.
عید فطر در ایران یکی از جشنهای مذهبی مهم محسوب میشود. مسلمانان در این روز در نماز جماعت عید فطر که به امامت امام جمعه هر شهر اقامه میشود، شرکت کرده و زکات فطره خود را به فقرا میپردازند.
در ترکیه نیز همانند ایران عید فطر یکی از تعطیلات رسمی مذهبی به شمار میرود اما تعطیلات این عید در ترکیه بیشتر از ایران است. مردم ترکیه به مناسبت فرا رسیدن این عید خانه تکانی کرده و لباسهای نو میپوشند. درست کردن غذاها، شیرینیها و نوشیدنیها مخصوص نیز یکی دیگر از آداب رسوم مردم کشور ترکیه در این عید است.